Cătălina Ponor: “Pot fi mai bună ca la Atena!”


Gimnastica este sportul care a adus de-a lungul anilor sute de medalii şi glorie României. O poveste care a început cu Nadia, a continuat cu Kati Szabo, Aurelia Dobre şi Daniela Silivaş, s-a prelungit cu Lavinia Miloşovici şi Simona Amânar pentru a-şi găsi în prezent o nouă eroină, Cătălina Ponor. Tripla campioană olimpică de Atena a revenit în gimnastică după o pauză de patru ani, şi-a reluat pregătirea la începutul anului trecut, a devenit om de echipă concurând la trei aparate, sol, bârnă şi sărituri. La doar 16 luni după ce se reîntorcea în sală, devenea dublă campioană europeană, în luna mai, la Buxelles. La 24 de ani, “Regina bârnei” desenează noi reguli într-un sport în care performanţele se opresc în jurul vârstei de 18-19 ani din cauza retragerilor timpurii.

Adusă de Bellu şi de Bitang

Vedeta Jocurilor Olimpice de la Atena 2004. Cea mai talentată gimnastă a generaţiei ei, dar şi cea mai rebelă. O sportivă cu o carieră atipică, care a sărit peste etapa medaliilor europene la juniorat pe motiv că până în 2002 nu s-a pregătit niciodată la loturile naţionale de la Oneşti sau Deva. Ea a fost remarcată pe când avea 15 ani la un antrenament la Constanţa de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei care aveau să îi poarte paşii spre consacrarea olimpică şi îi ofereau toată încrederea lor. Totul răsplătit însă la Atena 2004, când Cătălina reuşea tripla de aur: echipe, sol şi bârnă. “Era o satisfacţie imensă şi bucurie pentru că echipa a triumfat din nou, ca şi cum am fi preluat de la generaţia precedentă această îndatorire. Dar nu a fost uşor să gestionezi aceste performanţe la acea vârstă de 17 ani“, explică ea.

Prima retragere

La numai câteva zile după ce îşi sărbătorise majoratul, lotul se destramă după ce fetele au fugit din cantonament la discotecă şi ea se întoarce în pregătire, la Constanţa. Au mai urmat doi ani de concursuri, medalii şi în 2006, odată cu venirea la lot al lui Nicolae Forminte, “Regina bârnei” îşi anunţă retragerea din cauza problemelor de sănătate. A revenit în 2007 cu gândul la singurul titlu care îi lipseşte din palmares, cel mondial, însă la Stuttgart cucereşte bronzul cu echipa şi termină pe trei la bârnă, fără a urca însă pe podium, după ce fuseseră decernate două medalii de argint. La finalul acelui an îşi ia adio de la sportul de performanţă.

“Încă pot fi cea mai bună”

Timp de patru ani Cătălina şi-a căutat repere în noua viaţă. O perioadă lungă în care a participat în spectacole demonstrative, a atins şi cariera de antrenor, în Statele Unite ale Americii la clubul Teodorei Ungureanu, aproape de New York şi a încercat să îşi găsească locul şi aici, în România. În iulie 2010, odată cu reîntoarcerea la lot a cuplului Bellu & Bitang, ea refuză propunerea celor doi de a reveni la echipă, însă gândul de a urca iar pe podium o cucereşte treptat. “M-a surprins acea discuţie cu ei şi îmi amintesc că eram foarte categorică, nu doream să revin. Nu ştiu ce s-a schimbat între timp, poate mi-am dat seama că încă mai pot scoate rezultate, că pot să fiu la fel, dacă nu mai bună decât la Atena“, spune ea.

Sacrificii, cantonament, muncă

La începutul anului trecut, Cătălina se întoarcea după patru ani, oficial, în sala de antrenamente. Mai ambiţioasă şi mai dornică de a face performanţă. Perioada tulbure a adolescenţei cu răzvrătiri şi dorinţe de libertate era complet lăsată în urmă. A ales singură viaţa dură de cantonament, şi-a însuşit regimul strict de pregătire, sute de ore de antrenament, muncă asiduă de recuperare a exerciţiilor. “Cel mai greu a fost revenirea având în vedere că în primele săptămâni vedeam că fetele sunt la integrale şi la un pas destul de mare de mine. mi-a fost foarte greu să trec peste acea perioadă în care eu am stat. Nu stau să văd ce sacrificii fac, atât timp cât rezultatul vine. Atunci când e spre binele meu, merită orice sacrificiu“, spune ea.

Echipa are prioritate

Noua Cătălina debutează în concursurile mari la Mondialele de la Tokyo din 2011, unde practic trage echipa după ea şi reuşeşte să o califice la Jocurile Olimpice. Al doilea pas spre Londra îl face în acest an, în care câştigă lejer toate concursurile de verificare la care participă, Grand Prix-uri sau etape de Cupă Mondială. Rezultate care anunţau lovitura de la Europenele de la Bruxelles: aur cu echipa, aur la bârnă şi argint la sol. “Cea mai importantă a fost medalia cu echipa. De când am venit în prima zi şi am călcat în această sală mi-am dorit ca echipa să fie unită şi să ne încurajăm una pe alta. Acest lucru s-a văzut la Europene şi asta e tot ce contează pentru mine”, spune ea. Peste numai 4 zile, “Regina bârnei” va trăi încă o dată visul olimpic. O provocare pentru care şi-a depăşit propriile limite şi a stabilit noi reguli. De aur…

“Sunt veselă şi căpoasă!”

E vreun secret în faptul că ai reuşit să recuperezi atât de repede?
Da. Probabil puterea psihică.

Cine te-a susţinut în drumul spre Londra?
Cred că toată lumea. În primul rând familia, părinţii sunt pe primul loc, apoi domnii antrenori, prietenii şi preseupun că restul României e alături de noi. Primesc mesaje de încurajare şi simt că lumea este lângă mine cât şi lângă fete şi asta ne bucură cel mai mult.

E o presiune mai mare pe tine că trebuie să tragi echipa după tine?
E o presiune, dar ştiu că doar trebuie să îmi văd de treabă, să îmi fac exerciţiile cum le fac şi la antrenamente şi zic eu că nu nu mai eu o să trag echipa, toate o să fim acolo cu un plus de exerciţiu, de energie, de gândire şi tot aşa.

Cum te-ai autocaracteriza?
Puternică, veselă, căpoasă şi comunicativă.

Ce îţi doreşti pentru Londra?
Să mă întorc sănătoasă de aici. dacă sunt sănătoasă şi reuşesc să trec cu bine peste toate problemele cu siguranţă va fi bine.

Sursa: ProSport

Advertisements

One response to “Cătălina Ponor: “Pot fi mai bună ca la Atena!”

  1. DAnny 7 August, 2012 at 6:34 pm

    bv catalina… te sustinem toti..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: